Max Alpert

Pin it!

maxalpert1938.jpg

Max Alpert, 1936, Vrouwelijke ruiter in Kirgizië

Max Alpert (1899-1980) was één van de grootste Soviet-fotografen. Zijn werk werd vooral gebruikt voor propaganda, maar hij was zelf een overtuigd communist die in 1919 nog in het Rode Leger gevochten had. Hij is het bekendst voor zijn werk rond de bouw van de Dnjeprogues, een waterkrachtcentrale aan de Dnjepr en zijn reeks over Viktor Kolmykov, een ongeletterde metselaar die het tot succesvol constructeur bracht in Magnitogorsk, een nieuw gebouwde stad voor de staalindustrie in de Oeral. Tijdens WOII was hij oorlogsfotograaf voor Tass. Na de oorlog werkte hij voor Novosti.

Wat hier is afgebeeld is een huwelijksgebruik. De mannelijke ruiter moest tijdens een galop de bruid van zijn keuze licht met de zweep aanraken. Als hij miste werden de rollen omgedraaid en was zijn het die op die manier haar keuze mocht duidelijk maken.

Ik vind dit zijn mooiste foto en één van de mooiste van de Soviet-fotografie tijdens het Interbellum. Er straalt een ongebreidelde levensvreugde van uit en een soort natuurkracht.

Ik zag de foto ooit op een tijdelijk tentoonstelling in Antwerpen, Early Soviet Photography 1917-1940, in het fotografiemuseum. Van 14 mei tot 6 september kan je hem ook gaan bekijken in Moskou, in de tentoonstelling Soviet Photo, in het Lumiere Brothers Centre for Photography.  

De commentaren zijn gesloten.